Kalkan Patara Plajı


Kalkan ilçesi, temiz denize sahiptir. Beldenin her yerinden denize girilebilmektedir. Mavi bayraklı plajları bulunmaktadır. Patara Plajı da mavi bayraklı plajlar arasındadır. Antalya Kaş ve Fethiye ilçesi arasında içinde kalan Kalkan Patara Plajı dünyaca ünlü bir plajdır. Antik Patara kenti plajıdır. Patara Plajı Türkiye’nin en uzun plajları arasında yer almaktadır.



Patara Plajı aynı zamanda caretta caretta deniz kaplumbağalarına da ev sahipliği yapmaktadır. Caretta caretta deniz kaplumbağaları yumurtlama dönemlerinde Patara Plajına gelerek yumurtalarını bırakmaktadır. Bu nedenle Patara Plajı Doğal Hayatı Koruma Vakfı tarafından hazırlanan projelerle koruma altına alınmış bulunmaktadır. Yumurtadan çıkan caretta caretta kaplumbağaları eylül ayı sonuna kadar denize ulaşmaktadır. Özel çevre koruma bölgesi ilan edilen Patara plajının bazı bölümleri caretta caretta kaplumbağalarının üreme alanı olarak ayrılmış olup girişler için çeşitli kurallar bulunmaktadır.  

Patara’nın dünyaca ünlü olmasının diğer bir nedeni ise Noel Baba adıyla tanınan Azik Nikolaus’un doğum yeri olarak bilinmesidir. Patara Antik kenti bir Likya kentidir. Patara Roma döneminde de önemli bir liman kentidir. Bizans döneminde de önemli bir kent olmaya devam etmiştir.

Patara Antik Kenti kalıntıları Gelemiş köyüne 2 kilometre uzaklıktadır ve en görkemli eser olan Roma Zafer takı M.S. 1. Yüzyıl sonunda yaptırılmıştır. Patara Antik kenti kalıntıları arasında Bizans bazikilası, kutsal alanlar yer almaktadır. Bir tepeye yaslanmış tiyatro bulunmaktadır. Tepede sarnıç ve anıt mezar yer almaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder